İYİ Parti Ankara İl Başkanı Yıldırım: Beynimizdeki engelleri kaldırırsak sorun kalmayacak
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Yıldırım: Beynimizdeki engelleri kaldırırsak sorun kalmayacak
İYİ Parti, Toplumsal Politikalardan Sorumlu Ece Güner’in katılımıyla İYİ Parti Genel Merkezi Konferans Salonunda ‘Engelli Yaşam ve Erişim’ konulu panel gerçekleştirdi.
Panele İYİ Parti Ankara İl Başkanı Yener Yıldırım, İYİ Parti Toplumsal Politikalardan sorumlu Ece Güner, Avukat Turan İçli, Otizm Vakfı İşletme Müdürü Mehtap Arslan, Aktif Görme Engelli Derneği Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, İYİ Parti Ankara İl, İlçe Başkanlığı teşkilat mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Yener Yıldırım panelde yaptığı konuşmada, göz doktoru olarak engellilere yönelik yaşanan zorlukları ve tıptaki gelişmeleri vurguladı. Yıldırım, İsviçreli bilim adamlarının sinir iletişimi olmayan bir hastanın beyin ve omurga arasındaki dijital iletişimle yürütüldüğü haberin üzerine, tıptaki önemli gelişmelerin insanlık adına büyük bir adım olduğunu belirtti. Engellilerin aslında beynimizde olduğunu ifade eden Yıldırım, “Beynimizdeki engellerin kaldırılması lazım. O zaman sorun kalmayacak.” dedi.
Belediyecilik, ulaşım ve hayata bakışta öngörülen veya eksik görülen konuları ele alan Yıldırım, görme, işitme ve bedensel engelliler için yapılan çalışmaların hayatı kolaylaştıracağını ve toplumun kazanacağını ifade etti.
EMPATİ ŞART!
12 yaşındaki çocuklarla yaptığı bir söyleşide, çocuklara, başkan seçerken nasıl bir başkanlık istediklerini sorması ve aldığı cevaplar üzerinden empati yapmanın önemini vurguladı. Çocukların engelli arkadaşlarına yönelik empati yaparak sorunlara çözüm aradıklarını belirten Yıldırım, İYİ Parti Ankara İl Başkanlığı olarak engellerin kaldırılması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti.
ERİŞİLEBİLİRLİK, HAKLARIN BAŞLANGIÇ NOKTASIDIR
Panel’e konuşmacı olarak katılan Avukat Turan İçli, 2006 yılında yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, Türkiye tarafından 2008'de kabul edilerek hayata geçirildiğini hatırlatarak, Sözleşme, engellilere eğitim, sağlık, istihdam gibi birçok hak tanısa da, bu hakların kullanılabilmesinin erişilebilirlik ile mümkün olduğunu dile getirdi. İçli, “Engellilerin bağımsız yaşamlarını sürdürebilmeleri için çevresel düzenlemelerin, eğitim ve sağlık hizmetlerinin erişilebilir olması gerekiyor. Erişilebilirlik, bir hakkın kullanılabilmesinin anahtarıdır. Engelli bireylerin seyahat, istihdam ve eğitim haklarını kullanabilmeleri, fiziksel çevrelerin, ulaşım araçlarının ve hizmetlerin onlara uygun olmasına bağlıdır. Erişilebilirlik, hakların başlangıç noktasıdır.” ifadelerine yer verdi.